Hae tästä blogista

9. syyskuuta 2011

Karttaa ja kompassia kunnan asuntostrategian laatimiseen

Kirjoittaja: Valtteri Halla, yliopistoharjoittelija

Kuntien asumisen suunnittelun pitäisi olla nykyistä kokonaisvaltaisempaa ja pitkäjänteisempää. Kunnissa on käytössä jo lukuisia hyviä toimintamalleja. Suunnitteluun on tarjolla toimivia työkaluja ja lisäksi on julkaistu runsaasti tutkimusta. Voisiko tätä kaikkea hyvää koota tiiviimmin yhteen ja jakaa entistä paremmin tarvitsijoiden käyttöön työkirjan muodossa? 

Kokonaisvaltaisuuden painoarvoa täytyy korostaa. Nykyiselle vuokra-asuntokannalle suunniteltavia toimenpiteitä ei voida erottaa uudistuotantoon liittyvästä suunnittelusta. Yksittäisen kerrostalon optimaalinen tulevaisuuden suunnitelma riippuu kyseisen kohteen sijaintialueen kehitysnäkymistä. Lista on pitkä, mutta ei loputon.


Pitkäjänteisyyden merkitys korostuu, koska asumisessa tunnistettujen haasteiden kanssa eletään usein hetkessä. Yksi valtuustokausi on loppujen lopuksi vain tuokio asuntokohteiden elinkaarien ja hankkeiden takaisinmaksuaikojen pituuden rinnalla. Pitkäjänteisyyden lisäämisessä oleellista on toimintaympäristön kehityksen huolellinen arviointi ja ennakointi. Ennakoitavuuteen kuuluu toisaalta myös se, millaisin ehdoin valtio tarjoaa tulevaisuudessa tukia asuntojen uustuotantoon ja kehittämiseen.

Jatkuvaan kehittämiseen kuntia kannustavat lukuisat tekijät. Esteettömyys, segregaatio sekä ympäristöystävällisyys ovat nimittäin ehtineet jo aivan tavallisenkin kansalaisen eli kuntalaisen huulille. Ja vaikka kaiken takana olisikin yksiselitteisesti raha, kiinnostuksen lähteiksi riittävät muun muassa laitoshoidon kalleus, vajaakäyttöisyyden kasvu ja lämmityskustannusten nousu.    

Kuntaliitto ja ARA kehittivät Kassu-työkirjan, joka auttaa kuntia kokonaisvaltaisen asumisen strategian suunnittelussa ja toteutusohjelman laadinnassa. Se toimii myös kunnallisen päätöksenteon tukena. Työkirjan kehityspalavereihin osallistuneet kunnat ovat tuoneet esille erilaisia tarpeitaan ja huolenaiheitaan. Lopulta toiveiden tynnyristä on muotoiltu toimiva kompromissi. Keskusteluiden rakentavan kriittistä ja avointa tunnelmaa voitaneen myös pitää positiivisena asiana, sillä yleensä suurimmat virheet toteutuvat yhdessä kuorossa taputtavan yleisön tahdittamana. 

Seuraavassa vaiheessa työkirjan esiversiota testataan pilottikuntien toimesta ARAn tukemana. Siten kerätään käyttäjien parannusehdotuksia työkalun jalostamiseksi kunnan asumiseen aidosti lisäarvoa tuottavaksi suunnitteluvälineeksi.    

Aiheesta lisää Kuntamarkkinoilla 14.9.2011 Kuntatalossa pidettävässä seminaarissa. Tule kuulolle!
Seminaarin ohjelma

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti