Hae tästä blogista

16. syyskuuta 2011

Jalkautumista

Kirjoittaja: Saara Nyyssölä, erityisasiantuntija

ARAn  järjesti toukokuussa 2011 yhdessä muiden valtionhallinnon toimijoiden (YM, STM, TEM, Kela, Valvira, AVI)  sekä Kuntaliiton kanssa  "Julkista rahoitusta palveluasumiseen" –seminaarin, joka oli suunnattu erityisesti kunnan virkamiesjohdolle ja luottamushenkilöille. Tarve seminaarille syntyi  ympäristöministeriön, ARAn ja Valviran edustajien tapaamisessa edellisenä syksynä. Seminaarin keskeinen sisältö oli 1) asuminen, 2) julkisen hallinnon eri toimijoiden yhtenäiset linjaukset palveluasumisen järjestämisessä sekä 3) kuntien rooli ja vastuu puoltamistaan asumishankkeista. ARAn rooli palveluasumisen rahoittajana ja Valviran rooli valvontaviranomaisena nähtiin tärkeänä tuoda esiin.  Ajankohtaista tietoa saatiin paljon uuden hallitusohjelman puuttumisesta huolimatta. Yhteistä keskustelua jäätiin kuitenkin kaipaamaan.  

Kevään seminaarille seurasi jatkoa kuudessa alueseminaarissa. Idea kuudesta seminaarista perustui AVI-alueisiin. Ajatuksena oli, että alueseminaareissa voidaan nostaa esille enemmän alueellisia kysymyksiä, myös keskustella enemmän, vaihtaa ajatuksia, kritisoida ja kyseenalaistaa vaikkapa ARAn tiukentuneita asumisen tila- ja laatusuosituksia - olihan mukaan kutsuttu myös palveluasumisen rakennuttajat, palvelutuottajat ja muut alan toimijat. 

Vajaan kolmen viikon aikana on kokoonnuttu Varkaudessa, Turussa, Oulussa ja Rovaniemellä. On myös keskusteltu mm. segregaatiosta, pienten palveluntuottajien asemasta ja yhteistyöstä, ARA-rahoituksen perusteista ja rahoittamiensa palvelutalojen ja –tilojen käytöstä, kustannuksista, kilpailuttamisesta, kuntien pakkoliitoksista, isoista asumisyksiköistä ja henkilökohtaisista asumisen tilatarpeista. Rovaniemellä myös peräänkuulutettiin terveen maalaisjärjen käyttöä suositusten soveltamisessa. Varsinkin pienessä kunnassa kuntalaisen hyvinvointi on tärkein.

Enemmänkin olisi voitu keskustella, mutta se ikuinen aikapula ja liian aikataulutettu ohjelma estävät osaltaan ajatusten ja mielipiteiden vaihtoa. Mutta seminaarit jatkuvat: 22.9. tavataan Tampereella ja 29.9. viimeisessä alueseminaarissa Lahdessa. 
Tulkaa mukaan, ollaan kuulolla!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti