Hae tästä blogista

30. elokuuta 2012

Vuokrien valvonnasta tietämättömyyttä


Kirjoittaja: Hannu Rossilahti, ylijohtaja

Helsingin Sanomissa 23.8.2012 olleen vuokrien valvontaa koskevan jutun osalta on syytä esittää muutama oikaiseva ja täsmentävä kommentti.

Ensinnäkin, vuosikymmeniä voimassa olleiden lakien mukaan kuntien viranomaistehtävänä on valvoa valtion tukemien talojen vuokran enimmäismäärää. ARA ei siis ole voinut siirtää sellaisia tehtäviä kunnille, joita ARAlla ei lain mukaan edes ole. Sen sijaan ARAlle on kuulunut vuodesta 2002 lähtien kuntien ja lainansaajien yleinen ohjaus asukasvalinnan ja vuokrienvalvonnan osalta. Sitä ennen ohjausta kunnille antoi ympäristöministeriö. Kuluvana vuonna ARAn uudeksi tehtäväksi on annettu asumisoikeusasuntojen käyttövastikkeiden määräytymisen valvonta.

Edelleen lain mukaan ympäristöministeriön asetuksella voidaan antaa tarkempia säännöksiä vuokrien määrityksestä, tasauksesta ja valvonnasta ja ARA voi antaa ohjeita vuokrien määrityksestä, tasauksesta ja myös valvonnasta. Vuonna 2003 ARA antoi kunnille ensimmäisen ohjauskirjeensä. Ohjaus koski tuettujen asuntojen asukasvalintaa, vuokrien määrityksen ja asukasdemokratia yleistä ohjausta sekä kuntien valvontatoimia näissä asioissa. Tuolloin ARA ilmoitti, että se valvoo nimettyjen yleishyödyllisten yhteisöjen taloutta ja toimintaa ja saa niistä tiedot vuosivalvonta-asiakirjoissa. Lisäksi ARA totesi, että "valtakunnallisten yleishyödyllisten yhteisöjen vuokrien tasauksen valvominen voi olla kuntatasolla vaikeaa. ARA pyrkii näiltä osin helpottamaan kuntien valvontaa ja pyytää valtakunnallisilta yleishyödyllisiltä yhteisöiltä tiedot omakustannusvuokran valvomiseksi vuosivalvonnan yhteydessä."

Kuluvana kesänä ohjausta on täsmennetty, muistutettu kuntia edelleen laissa olevista kuntien valvontatehtävistä asukasvalintaan ja vuokrien valvontaan liittyen ja kerrottu kunnille muutoksista, muun muassa ARAn uudesta tehtävästä asumisoikeusasuntojen osalta. Kirjeessä todettiin lisäksi, että "ARA pyytää valtakunnallisesti toimivia yleishyödyllisiä yhteisöjä lähettämään vuosittain vuokria koskevat tiedot ARAan sähköisesti excel-muodossa. ARA lähettää keräämänsä tiedot edelleen asianomaisiin kuntiin valvontaa varten. Kunnat voivat tarvittaessa pyytää ARAlta apua valvoessaan näiden yhteisöjen vuokrien tasaamista." ARA on siis pyrkinyt auttamaa kuntasektoria kunnille kuluvassa tehtävässä.

Jatkossa olisi tarpeen määritellä, mitä vuokrien valvonnalta odotetaan ja mikä on valvonnan sisältö. ARA-vuokraanhan saa sisällyttää kaikki kiinteistön menot, tuleviin korjauksiin varautumisen, vuokrien tasaamisen sekä kaikki omistajalle lain mukaan kuuluvat velvoitteet. Siten ARA-vuokrien valvonnan keskeiseksi sisällöksi nykysäännösten valossa jääkin se, ettei omistaja nosta voittoa vuokraustoiminnasta enempää kuin säännökset sallivat. Tätä ARA on valvonut jo yli 12 vuoden ajan. Samalla kun valvonnan tavoitteita määritellään, tulisi arvioida, miten valvontaa tehokkaimmin toteutetaan. Yksi vaihtoehto olisi sekin, että vuokravalvonta keskitettäisiin kokonaan ARAlle siten, että nykyisen asumisoikeusasuntokannan lisäksi myös vuokratalojen valvonta enimmäisvuokran osalta kuuluisi ARAn tehtäviin.


Kirjoitus on julkaistu Helsingin Sanomissa 27.8.2012

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti