Hae tästä blogista

7. maaliskuuta 2012

Strategiaa laatimassa

Kirjoittaja: Timo Reina, hallintojohtaja

Nykyään jokaisella itseään kunnioittavalla julkisella ja yksityisellä organisaatiolla tulee olla oma strategia. Tämä on ymmärrettävää, jos strategia määritellään professori Juha Näsin tavoin "toiminnan juoneksi". Mikäpä organisaatio haluaisi toimia ilman juonta.

Strategioiden laatimisessa julkisella sektorilla, ehkä erityisesti valtion virastoilla, on omat erityishaasteensa. Lainsäädäntö, hallitusohjelma ja muut ohjausasiakirjat sekä  talousarvioiden linjaukset määrittelevät melko tarkasti sen, mitä virasto tekee ja millaisia tuotoksia siltä odotetaan. Tältä kannalta katsoen viraston strateginen liikkumavara on melko vähäinen ja myös toiminta ilman "omaa" strategiaa olisi periaatteessa mahdollista.

Toinen erityishaaste liittyy mittaamiseen, joka on strategisen johtamisen onnistumisen keskeinen edellytys. Sanontakin kuuluu: sitä saat, mitä mittaat. On helpompaa mitata esimerkiksi liikevaihdon tai myynnin kasvua kuin asumisen kohtuuhintaisuutta tai segregaation vähenemistä. Vielä vaikeampaa on tunnistaa, mikä yksittäisen viraston panos tällaisten laajempien yhteiskunnallisten vaikuttavuustavoitteiden savuttamisessa todellisuudessa on.

Näihin kysymyksiin olemme törmänneet myös ARAssa uudistaessamme strategiaamme kuluneen talven aikana. Onnistunut strategia sisältää aidosti valintoja sekä perustuu ymmärrykseen toimintaympäristön muutoksista ja niiden virastolle tuomista haasteista. Se sisältää myös näkemyksen vahvuuksista, mutta ennen kaikkea kehittämiskohteista. Näistä lähtökohdista olemme valmistelleet strategiaamme.

Meillä on paljon kokemusta ja asiantuntemusta sekä monipuolinen keinovalikoima tukien toimeenpanossa, valvonnassa ja ohjauksessa sekä niihin kytkeytyvissä kehittämistehtävissä. Näillä voimme osaltamme vaikuttaa kohtuuhintaisen asumisen edellytyksiin. Tässä eroamme muista asumisen alan toimijoista. 

Valintoja puolestaan teimme niissä puitteissa, joita edellä todetulla tavalla meillekin asetetaan. Pyrimme tunnistamaan johtokuntamme viisaan evästyksen mukaisesti asioita, joihin aidosti voimme itse vaikuttaa ja joissa toisaalta tavoittelemme selkeintä muutosta nykytilaan vuoteen 2015 mennessä. Tältä pohjalta kiteytyivät strategiset päämäärämme.
  
Lopputulos mielestäni osoittaa (ARAn strategia 2012-2015), että strategiatyö kannatti. Se selkiytti ajatuksiamme sekä lisäsi arvokasta vuorovaikutusta asiakkaiden ja sidosryhmien kanssa.

Strategia on paitsi asioita myös asennetta. Jos ARAn strategiasta pitäisi nostaa yksi sana ylitse muiden, se olisi "rohkeus". Tarkoitamme sillä aktiivista, ennakoivaa ja ulospäin suuntautunutta otetta kaikessa tekemisessämme. Vain siten visiomme kohtuuhintaisen asumisen uudistamisesta voi toteutua.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti